Sinterklaas is in het land dus tijd voor mij om speculaas te bakken.
De spijs die ik gemaakt heb is op smaak dus gistermiddag was het zover.
En dit gebruik ik ervoor.
Voor wie aan de slag wil want het is zoooo lekker.
Neem
150 gram roomboter.
3 eetlepels melk.
150 gram zelfrijzend bakmeel.
150 gram bloem.
200 gram donker bruine basterd.
zout.
en 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden mag wel iets meer maar niet minder.
Geschaafde amandelen kan maar is niet nodig.
Alles door elkaar kneden tot een dikke bal die ik altijd een uurtje in de koelkast laat rusten.
Een boterkoekvorm van 26 cm invetten.
De helft van de bal deeg uitrollen en op de bodem en in de opstaande rand leggen.
Amandelspijs daarop verdelen. (kan ook met spijs uit een pakje).
Het resterende deeg uitrollen en de spijs daarmee afdekken.
Met twee eetlepels koffiemelk en de bolle kant van een lepel de bovenkant gladstrijken.
(Ik maak met een mes ruitjes op de bovenkant makkelijk met het verdelen).
Geschaafde amandelen erover strooien en met een sate pen gaatjes prikken in de bovenkant van het deeg.
Dan kan de lucht tijdens het bakken ontsnappen anders wordt het een bol geheel.
Bakken op 150 graden ca. 55 a 60 min.
Daarna kun je rustig een quiltwerkje pakken en genieten van de heerlijk lucht in huis die vrijkomt tijdens het bakken.
Als het lukt moet je de speculaas een paar dagen laten staan voor je het gaat eten het komt de smaak ten goede.
Voor wie het maken gaat heel veel succes want als het goed gaat komt het zo
De spijs die ik gemaakt heb is op smaak dus gistermiddag was het zover.
En dit gebruik ik ervoor.
Voor wie aan de slag wil want het is zoooo lekker.
Neem
150 gram roomboter.
3 eetlepels melk.
150 gram zelfrijzend bakmeel.
150 gram bloem.
200 gram donker bruine basterd.
zout.
en 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden mag wel iets meer maar niet minder.
Geschaafde amandelen kan maar is niet nodig.
Alles door elkaar kneden tot een dikke bal die ik altijd een uurtje in de koelkast laat rusten.
Een boterkoekvorm van 26 cm invetten.
De helft van de bal deeg uitrollen en op de bodem en in de opstaande rand leggen.
Amandelspijs daarop verdelen. (kan ook met spijs uit een pakje).
Het resterende deeg uitrollen en de spijs daarmee afdekken.
Met twee eetlepels koffiemelk en de bolle kant van een lepel de bovenkant gladstrijken.
(Ik maak met een mes ruitjes op de bovenkant makkelijk met het verdelen).
Geschaafde amandelen erover strooien en met een sate pen gaatjes prikken in de bovenkant van het deeg.
Dan kan de lucht tijdens het bakken ontsnappen anders wordt het een bol geheel.
Bakken op 150 graden ca. 55 a 60 min.
Daarna kun je rustig een quiltwerkje pakken en genieten van de heerlijk lucht in huis die vrijkomt tijdens het bakken.
Als het lukt moet je de speculaas een paar dagen laten staan voor je het gaat eten het komt de smaak ten goede.
Voor wie het maken gaat heel veel succes want als het goed gaat komt het zo
uit de oven.
Het is mij niet gelukt om een paar dagen te wachten maar ja je moet toch ook proeven of hij het smaakt.
Ik ga gauw weer achter mijn machientje want er moeten nog vlaggetjes gemaakt worden voor onze kleinste spruit die 8 december alweer een jaar wordt.
Dit is zijn moeder heel veel jaren geleden.
Wat gaat de tijd toch snel en wat zou het heerlijk zijn om af en toe weer even terug te kunnen gaan in de tijd.
Groeten
Marga
8 opmerkingen:
Oh heerlijk!!! Ik ben aan de lijn en toch gaat dit wel worden gebakken,..
Mmm,...
Het water loopt me in de mond Marga. Ik zal het Chago maar niet laten lezen, haha! Hij is er dol op. Nou ja, zal met mijn hand over mijn hart strijken. Wie weet wil hij het echt wel een keer maken.
Leuk joh, die foto van je dochter met poppenwagen. Maar nu is het écht. Ga je nu één vlaggetje maken of een sliert vlaggetjes met de letters van zijn naam er op? Veel plezier en niet te veel snoepen hoor!
Heerlijk en zo te zien smaakt het erg goed. Net als Chris de vraag wat voor vlaggetjes je gaat maken. Misschien laten zien in een volgend boogje?
Groetjes,
Marga*
Wat een ontzettend leuke foto laat je zien, en zo herkenbaar. Alvast gefeliciteerd met de kleine.
heerlik je speculaas, maar inderdaad, als het dan ook klaar is, is het niet meer veilig....
groetjes
Wietske
Bekende poppenwagen! Alleen bij ons was t ie rood, maar het frame is hetzelfde, heb em een poos geleden in ere hersteld voor de kleindochters! En die speculaas ziet er heerlijk uit!
Wat ziet je speculaas er lekker uit! Knap dat je dit zelf kunt bakken, ik breng er niets van terecht en waag me er niet meer aan...
En nu lekker smullen!
Groetjes, Elizabeth
mmmmmmmmmmm lekker toen ik in Holland was heb ik een paar opgestuurd naar ons huis, helaas alles al weer op,
Geniet kan het ruiken
en ja kleintjes worden groot wat zal ze opkijken van vlaggetjes
Fijne dag groetjes Joke
ziet er zeker lekker uit gr mery
Een reactie posten