donderdag 28 november 2013

Zondag 1 December.

Ik ben niet tegen te houden als ik lees dat er ergens in Zeeland een boeldag wordt gehouden.
Meestal is dat tijdens een vakantie periode.
Deze keer in Brouwershaven.
Lekker scharrelen tussen alles wat te koop wordt aangeboden.

Daar kocht ik ook een boekje en het idee was geboren om een eigen breirol te gaan ontwerpen.

Moet kunnen toch zo moeilijk is dat niet.

Inderdaad.

Het idee was goed en het begin was er ook snel maar daar bleef het bij.

 
EVEN kwam het er niet van totdat ik afgelopen week bij Annelein op bezoek ging.
 
Ik heb alvast mijn begin uitgehaald want zondag 1 December gaat
weer beginnen aan een nieuwe adventssjaal.
 
Lijkt mij een leuke uitdaging.
 
Groeten
Marga
 

zondag 24 november 2013

In mijn hoofd is het zo gepiept..

EVEN dit EVEN dat wie kent dat niet.
Ik denk dat wel meer mensen het herkennen.
Maar het is mijn grootste valkuil.

Om te beginnen de vlaggetjes zijn klaar maar tijdens het maken van de foto viel het kwa kleur tegen dus ik moet er nog maar weer eens EVEN mee aan de slag.

Daar heb je het weer EVEN.

Zo dacht ik afgelopen zomer ook toen ik een idee had over het pimpen van een oude eiken secretaire.

Doe ik EVEN.  Zou reuze leuk staan dacht ik.   Zo gepiept.  Fluitje van een cent.




Nou niks is minder waar want manlief is er toch afgelopen maand mee begonnen  anders was het nog niet klaar geweest.

Het hele huis rook naar verf maar het was zeker de moeite waard.

 
Nou kan ik hier wel gaan vertellen hoe blij ik ben met mijn manlief maar dat houd ik liever voor mijzelf.
 
Het kastje is klaar alleen moeten er nog een paar andere knopjes op.
 
Zonder hem was het nog niet klaar geweest.
In mijn hoofd natuurlijk wel maar daar zit zoveel in wat ik allemaal nog zo graag wil doen.
 
Misschien toch maar eens gaan beginnen met hier en daar wat af te strepen in mijn hoofd of   
de volgende keer  maar eens beter nadenken voor ik weer aan zoiets beginnen wil.
 
Fijne zondag.
Groeten
Marga
 


 
 


 

woensdag 20 november 2013

Speculaas

Sinterklaas is in het land dus tijd voor mij om speculaas te bakken.
De spijs die ik gemaakt heb is op smaak dus gistermiddag was het zover.

En dit gebruik ik ervoor.
Voor wie aan de slag wil want het is zoooo lekker.

Neem
150 gram roomboter.
3 eetlepels melk.
150 gram zelfrijzend bakmeel.
150 gram bloem.
200 gram donker bruine basterd.
zout.
en 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden mag wel iets meer maar niet minder.

Geschaafde amandelen kan maar is niet nodig.

Alles door elkaar kneden tot een dikke bal die ik altijd een uurtje in de koelkast laat rusten.

Een boterkoekvorm van 26 cm invetten.
De helft van de bal deeg uitrollen en op de bodem en in de opstaande rand leggen.
Amandelspijs daarop verdelen. (kan  ook met spijs uit een pakje).
Het resterende deeg uitrollen en de spijs daarmee afdekken.
Met twee eetlepels koffiemelk en de bolle kant van een lepel de bovenkant gladstrijken.
(Ik maak met een mes ruitjes op de bovenkant makkelijk met het verdelen).

Geschaafde amandelen erover strooien en met een sate pen gaatjes prikken in de bovenkant van het deeg.
Dan kan de lucht tijdens het bakken ontsnappen anders wordt het een bol geheel.

Bakken op 150 graden ca. 55 a 60 min.

Daarna kun je rustig een quiltwerkje pakken en genieten van de heerlijk lucht in huis  die vrijkomt tijdens het bakken.

Als het lukt moet je de speculaas een paar dagen laten staan voor  je het gaat eten het komt de smaak ten goede.


Voor wie het maken gaat heel veel succes want als het goed gaat komt het zo



 

uit de oven.

 
Het is mij niet gelukt om een paar dagen te wachten maar ja je moet toch ook proeven of hij het smaakt.
 
Ik ga gauw weer achter mijn machientje want er moeten nog vlaggetjes gemaakt worden voor onze kleinste spruit die 8 december alweer een jaar wordt.
 
 
Dit is zijn moeder heel veel jaren geleden.
 
Wat gaat de tijd toch snel en wat zou het heerlijk zijn om af en toe weer even terug te kunnen gaan in de tijd.
 
Groeten
Marga


 

zaterdag 16 november 2013

Mijn favoriete vervoermiddel?

Wie vaker mijn blogjes leest weet dat ik er heel graag op uit trek op mijn favoriete vervoermiddel "de fiets".

Ook bij het boodschappen doen gebruik ik hem graag alleen dan krijgt hij de naam "transportfiets".

En gisteren was het weer zover.

 
Drie keer raden wat wij vandaag gaan eten?
 
Erwtensoep.
 
Het is buiten koud en mistig dus een bord SNERT past daar uitstekend bij.


 En als alles dan in de pan staat te pruttelen en het alleen nog een kwestie is van af en toe roeren heb ik mooi de tijd om
 
 
verder te gaan met het doorpitten van deze quilt.
 
De randen zijn bijna klaar en dan is het zoeken naar een leuk patroon voor de binnenkanten.
 
Ik ga er eens heerlijk mee aan de slag.
 
Fijn weekend.
 
Groeten
Marga






 

dinsdag 12 november 2013

Iets te melden?

 Natuurlijk altijd wel iets over quilten maar ik wil ook even iets kwijt over hoe toepasselijk voor deze tijd van het jaar "amandelspijs".

 De laatste verjaardag van de lange reeks waarover ik op 17 okt. schreef was afgelopen weekend in Belgie. Kleindochter werd 10 jaar en al  en echt dametje.

Op de terug reis "de zon scheen zo prachtig" heb ik nog kunnen genieten van alle mooie herfst kleuren in de natuur prachtig rood bruin met af en toe wat groen van dennenbomen.

Tijdens zo'n  lange reis gaat er natuurlijk ook het een en ander mee.

 
 
 
Dit is mijn auto doosje waar op dit moment bijna alleen maar licht gekleurde stofjes in zitten met malletjes.
 
Want ik ben aan deze quilt begonnen.
 
 
Ik was toen ik de quiltmania kocht in nov. 2011 al weg van deze quilt.
Ach en een quiltster heeft natuurlijk  nog genoeg liggen om eerst af te maken maar deze quilt stond wel heel hoog op het lijstje en ik kon echt niet meer wachten met het maken daarvan.
 
 
Dit zijn mijn kleurtjes.
De linkerkant is bijna klaar maar het middenstuk is allemaal applicatie niet mijn sterkste kant maar wel een uitdaging.
Aan de hexjes voor de rechterkant ben ik dus tijdens de autorit begonnen.
 
Ik moet nog op zoek naar een mooie rand maar dat is van latere zorg.
 
Sinterklaas komt ook weer in ons land over die discussie wil ik het niet hebben maar wel over de amandelspijs die ik alvast gemaakt heb.
 
 
Van deze gemalen amandelen.
 
 
En de amandelspijs is zo eenvoudig te maken.
Niks geen menging van bonen of iets anders maar alleen maar amandelen.
 
Voor wie het ook wil maken.
 
Lees mee.
200 gram gemalen amandelen.
160 gram suiker.
1 klein ei losgeklopt.
Schil van een halve citroen geraspt.
2 eetlepels water.
1 1/2 theelepel citroensap.
 
Goed doorroeren in bv. een glazen pot doen en ca. 14 dagen in de koelkast bewaren om op smaak te komen.
 
Het recept van de speculaas is voor de volgende keer maar je kunt de spijs ook gebruiken als laagje in bv. een appeltaart.
 
Ik ga vandaag aan de slag met?  Ach er is altijd wel iets waar ik met plezier aan kan werken.
Ik zie wel.
 
Groeten
Marga